Welkom

Welkom

Welkom op PevPat: het digitaal leerplatform van de permanente vorming psychoanalytische therapie georganiseerd door de vakgroep psychoanalyse en raadplegingspsychologie, Universiteit Gent.

U kan hier meer informatie vinden over zowel PEV psychoanalytische therapie met kinderen en jongeren als de PEV psychoanalytische therapie met volwassenen. Indien u vragen heeft, aarzel niet om contact op te nemen, wij helpen u graag verder.

Nieuwe 4-jarige cyclus permanente vorming psychoanalytische therapie met kinderen en jongeren gaat van start. (71 ECTs)

Laatste berichten

Psychoanalytische Therapie UGent
Psychoanalytische Therapie UGent3 months ago
Op 16 juli verschijnt een nieuw boek van Paul Verhaeghe, 'Houd afstand, raak me aan': over de aanleidingen en gevolgen van de coronacrisis, beschouwd binnen een ruime context.

Hier alvast een interessant fragment:

"Een omkering van groei naar duurzaamheid en een verschuiving van de investeringen zijn zeer ingrijpende veranderingen. De laatste is volop bezig en ik ben ervan overtuigd dat de verschuiving van de geldstroom alleen maar zal toenemen. Over het eerste ben ik minder optimistisch. ‘Groei’ vervangen door duurzaamheid houdt onder meer in dat de winsten kleiner worden. Dertig jaar neoliberaal meritocratisch beleid hebben vooral getoond dat ‘groei’ in de praktijk neerkomt op het Mattheuseffect: het is altijd dezelfde groep die het meest krijgt, waardoor die groep nog meer macht en rijkdom verwerft. In mijn ervaring kan je het Mattheuseffect op alle niveau’s waarnemen, zowel maatschappelijk als institutioneel. Sinds mijn universiteit vakgroepen neoliberaal-meritocratisch beloont, zijn er in alle faculteiten een beperkt aantal vakgroepen die het gros van de credits naar zich toetrekken en vervolgens de regels herschrijven, waardoor de verdeling nog meer in hun voordeel gebeurt; het gevolg is een groeiende ongelijkheid en frustratie bij de rest. Van Bavel beschreef identiek [MK1] hetzelfde proces op macrosociaal niveau, in de eindfase van de vrijemarktsamenleving.

‘Groei’ staat tegenwoordig voor een groter wordende concentratie van macht en rijkdom. De beslissing om dat te keren ligt in de handen van een klein aantal mensen die er alle belang bij hebben dat niet te doen – en bijgevolg de ongelijkheid ontkennen, goedpraten of verbergen. De geschiedenis wijst uit dat een scherp toenemende maatschappelijke ongelijkheid altijd tot sociale opstanden leidt, in het slechtste geval tot bloedige revoluties aangestuurd door extreemlinkse of extreemrechtse groepen (het onderscheid tussen die twee is benauwelijk klein). Als we dit op een humane manier willen wijzigen, dan kan dat het best op een politieke manier gebeuren, in en dankzij een democratisch bestel. De voorbije eeuw is de wereld, met het Westen op kop, steeds democratischer geworden. De voorbije decennia ging het de omgekeerde richting uit en is de inspraak van burgers behoorlijk gedaald. De overheid reduceerde ons tot ‘klanten’. Het woord cliënt komt van het Latijnse cliens, de benaming voor vrijgelaten slaven in het oude Rome. Zij bleven afhankelijk van hun oorspronkelijke meester, moesten diens belangen dienen en hadden geen zeggenschap.

Het is tijd dat we opnieuw vrije burgers worden.

Willen we de verandering politiek laten verlopen, dan zullen wij opnieuw onze zeggenschap moeten opeisen, om in te gaan tegen politici die hetzij machteloos zijn tegenover hetzij, nog erger, slechts handpoppen zijn van oligarchen."
Psychoanalytische Therapie UGent
Psychoanalytische Therapie UGent4 months ago
Vanaf september organiseren we voor de tweede keer de PEV Herstelgerichte Geestelijke Gezondsheidszorg. Inschrijven is nu mogelijk! Meer info op https://pevpat-ugent.be/pev-herstelgerichte-psychiatrie/ .
Psychoanalytische Therapie UGent
Psychoanalytische Therapie UGent10 months ago
Permanente vorming psychoanalyse en psychoanalytische therapie met kinderen, jongeren en gezinnen van uit Freudiaans-Lacaniaans perspectief 2020-2021.
Psychoanalytische Therapie UGent
Psychoanalytische Therapie UGent2 years ago
Winterschool 'Kant avec Sade' Meer info volgt!
Psychoanalytische Therapie UGent
Psychoanalytische Therapie UGent2 years ago
Het Lacan Ecrits Congres 2018 komt er eindelijk aan. Ook daar met korting te verkrijgen; het eerste deel van 'reading Lacan's Ecrits' https://www.routledge.com/products/search?keywords=reading+lacan+ecrits
https://lacanecritsconference.psychoanalysis.be